lørdag den 4. maj 2013

Gæste artikel - Morten Ravn er indehaver af Kaffekapslen.dkOm lidt er kaffen klar
- om kapselkaffe, kaffemaskiner og kaffetrends

Om skribenten: Morten Ravn er indehaver af Kaffekapslen.dk, en onlinebutik med speciale i kapselkaffe. Morten har en mangeårig erfaring fra kaffebranchen, hvor han blandt andet har arbejdet for Nestlé Danmark. Han har gjort det til en levevej at levere kaffemaskiner og kaffekapsler til det nordiske marked.

Hvordan er kaffekapslerne blevet så populære?Kaffekapslerne er blevet en helt normal og integreret del af rigtigt mange danskeres liv både i privaten og på arbejdet, men det er faktisk ikke så længe siden, at konceptet, der krydsede instant coffees bekvemmelighed med cafekaffens kvalitet og hygge, virkeligt fængede an. Kapselkaffen er blevet mere tilgængelig i pris, og udbuddet er eksploderet indenfor de seneste år.

Det hele startede med, at caffe latte blev in og kendt af den almindelige dansker, der i stor stil tog drikken til sig overalt på landets cafeer. I lang tid var caffe latte og espresso dog ikke noget, den almindelig dansker var passioneret nok omkring til, at han eller hun gik ud og købte en fuldblodsespressomaskine. Hjemme var filterkaffen stadig konge, men det har efterhånden ændret sig. Den brede befolkning har opdaget, at det ikke kræver alverden at få lidt ekstra luksus på kaffefronten hjemme. Dem, der virkeligt er passionerede omkring kaffen, har stadig tendens til at sværge til espressomaskinerne, der kræver en hel del arbejde. Men der samtidigt kommet et nyt alternativ på banen for dem der gerne vil have god kaffe uden besvær – og det er kaffemaskinerne til kapselkaffe.   


4 gode råd: hvilken maskine passer til dig? 

Hvilken maskine skal du have, hvis du er ægte espresso-fan, og hvad skal du gå efter, hvis det hele bare skal være så let som muligt? Morten giver gode 4 gode råd til dig, der overvejer at investere i en maskine til kaffekapsler.

1.     Kend dit behov
En af de ting, jeg oplever rigtigt ofte, er, at folk ikke undersøger, hvilke varianter af drikke en kaffemaskine kan lave, før de køber den. De ser et godt tilbud og slår til, uden at kende deres behov. Når de kommer hjem med maskinen går det måske op for dem, at den ikke kan lave tedrikke, eller at den er designet til et system, der er baseret på espresso og lungo-kaffe, og at den derfor ikke kan lave en ordentligt, stor kop kaffe i dansk forstand.

Det er ærgreligt at få en maskine, der faktisk ikke kan det, man gerne vil have den til at kunne. Derfor er mit første gode råd til folk, at de skal bruge tid på at sætte sig ind i deres behov og finde en maskine, der passer til dem. Hvis de gerne vil have en maskine, der er meget all-round og som både kan lave kaffe, te og kakao, er det en god ide at kigge nærmere på sysmeter fra Dolce Gusto eller Tassimo. Hvis de vil have en god espresso eller lungo (110 ml.) med frisk mælk, kunne Nespresso eller Senseo være vejen frem, men så skal de også være villige til at give afkald på de store kopper kaffe. Hvis du først kender dit behov, har du efter min overbevisning taget det vigtigste skridt for at få en god kaffemaskine, som du og familien bliver glade for.     

2.     Hvilken type mælk vil du have?
De forskellige maskiner kan kun bruge de kapsler, der er designet til dem, og derfor skal du tage stilling til, om du vil have kapsler med pulver- eller varmebehandlet eller ej. Nogle systemer, som for eksempel Dolce Gusto og Tassimo, tilbyder løsninger, hvor mælken allerede er i kapslen, så du blot skal trykke på maskinen for for eksempel at få en caffe latte serveret.

Disse systemer er selvfølgelig ikke baseret på frisk mælk, og det skal du selvfølgelig være indforstået med, når du køber maskinen. Andre systemer, som Nespressos, er baseret på at du tilføjer den friske mælk selv – maskinen kan så skumme denne og blande den med kaffe, te eller kakao, men mælken forbliver frisk, hvilket kræver en smule ekstra arbejde fra din side af.

3.     Prisen skal passe

 

Prisforskellen på de forskellige systemer er ikke enorm, men den er værd at tage med i dine overvejelser, når du vælger kaffemaskine. Nespresso-kaffen er den dyreste variant – en kapsel med Nespresso-kaffe koster cirka 3,60 kr. De billigste systemer forhandler Dolce Gusto. Her betaler du omkring 2, 50 kr. per kapsel og dermed per kop kaffe.


Det hele skal selvfølgelig ses i lyset af, at du får et system, der bringer cafestemningen hjem til dig selv for væsentligt færre kroner, end du ville betale for en kop kaffe på Starbucks e.l. For dig der er vant til at drikke rigtigt meget kaffe, kan det dog være rart at overveje, hvilket system og hvilken pris, der passer bedst til dig.   4.     Maskinens designVi bliver stadig mere designorienterede, og køkkenet er et vigtigt rum for den moderne dansker. Derfor er det som regel ikke hvad som helst, vi har lyst til at stille frem på køkkenbordet – og en kaffemaskine har alt andet lige end relativt fremstående plads i køkkenlandskabet. Når du vælger maskine er det derfor også en god ide at kigge på designet af maskinen. Det kommer du til i lang tid fremover, hvis du køber den, så det er bedst, hvis du synes, den er pæn fra starten. 


Se også Kaffekapslens guide til kaffemaskiner her -  http://www.kaffekapslen.dk/valg-af-maskine.

Hvad bliver fremtidens trends indenfor kapselkaffe? 

Vi får flere kaffemaskiner til kapselkaffe, og den gamle, klassiske kaffemaskine til filterkaffe får stadigt hårdere konkurrence. Det viser udviklingen i resten af Europa og herhjemme med al tydelighed. Vi er egentligt 5 år bagud, hvis vi sammenligner med resten af Europa, der allerede i flere lande laver 20% af deres kaffe på kapselmaskiner. På nuværende tidspunkt bliver der desuden solgt flere kapselmaskiner end almindelige kaffemaskiner.

Med det stigende salg af kapselmaskiner og kapselkaffe, tror jeg på, at vi kommer til at se flere udbydere af kaffekapsler, og et større variation af de drikke, man kan lave på maskinerne. Hvor mange udbydere i dag har mellem 20 og 30 kaffevarianter, som forbrugeren kan vælge mellem til den enkelte maskine, vil vi i fremtiden se, at hver maskine for eksempel får 50 varianter, så du kan lave alle de drikke, du kender fra cafeernes menukort hjemme. Mange systemer tilbyder udover kaffevarianter også te og kakao.

Den store efterspørgsel på kaffekapslerne har sat gang i virksomhedernes udviklingsafdelinger, og vi vil helt sikkert se et område i udvikling med de dertilhørende nye trends. For eksempel tror jeg på, at vi vil se flere maskiner med systemer, der kan filtrere vores vand, inden det bliver brugt til kaffe, te eller kakaodrikke. Det er en trend, vi også ser andre steder i samfundet, for eksempel med kander til vand, der filtrerer vandet.  

Hvad skal man holde særligt øje med?


Starbucks har lanceret en kapselmaskine, som desværre ikke er kommet til Europa endnu. Der er snak om, at den måske kommer til Tyskland i slutningen af dette år, men det er endnu ikke sikker. Jeg tror dog, vi får lov at kunne købe Starbucks kapselmaskine indenfor de kommende år, og at det bliver et kæmpe hit hos forbrugerne, der jo stort set alle kender Starbucks. Så Starbucks nye maskine er værd at holde øje med.  

6 kommentarer:

 1. Morten siger jo noget forkert, for man kan ikke få kakaotilnespresso. Han sælger det ikke engang selv...

  SvarSlet
 2. Altså han skriver det der hvor han beskriver nespresso kan skumme mælk og blande med kaffe,the eller kakao..

  SvarSlet
 3. Hej Alice

  Tak for din kommentar til mit indlæg. Du har helt ret - jeg er kommet til at skrive noget forkert i afsnittet om mælk. Nespresso-maskinerne kan ikke lave kakao, men derimod kaffe og i nogle tilfælde te. Jeg undskylder fejlen og håber, du ellers synes godt om mit indlæg.

  Vh Morten

  SvarSlet
 4. Bare som bonusinfo - det er faktisk muligt at lave kakao via en Nespresso-maskine. Der findes forskellige varianter i udlandet, men vi har ikke fået dem til Danmark endnu. Udfordringen er, at der kun kan være ca. 5 g kakao i en kapsel og for at lave en rigtig kop kakao skal der bruges ca. 20g. – så det bliver en lille kop

  SvarSlet
 5. Michael Lonningjuni 27, 2013

  ...og kaffe-kakao er på vej, fantastisk - go, go, go!

  SvarSlet